Weekendtip #19

Julian Rosefeldt – Trilogy of Failure
Galerie West (t/m 20 augustus)

Julian Rosefeldt, Galerie West 2012 | foto: Ed Jansen

Julian Rosefeldt (1965, DE) kan worden beschouwd als een van de belangrijkste videokunstenaars op internationaal gebied. Zijn werk is opgenomen in talloze collecties en is regelmatig te zien in gerenomeerde musea over de hele wereld.

Julian Rosefeldt, Galerie West 2012 | foto: Ed Jansen

Bij West, aan het Groenewegje, wordt de complete Trilogy of Failure getoond. De drie ‘multi-screen’ films The Perfectionist, Stunned Man en The Soundmaker laten universele thema’s zien, zoals de absurditeit van het leven en menselijke obsessies. Telkens doet de protagonist tevergeefs pogingen om te ontsnappen aan normen, rituelen en alledaagse gewoontes. Dit levert poëtische, slapstick-achtige situaties op in een filmisch decor.

Julian Rosefeldt, Galerie West 2012 | foto: Ed Jansen

Tip: Ed Jansen
Tekst: Galerie West

Links:
Gallerie West
ARNDT Gallery

 


Gavin Friday – Waterpop 2012, Wateringen
Zaterdag 11 augustus, 20.50 – 21.50 u. (gratis)

Gavin Friday & The Man Seezer, Paard van Troje 1989 | foto: Ed Jansen

Gavin Friday is een Ierse zanger, componist en schilder. Hij werkt sinds 1986 als soloartiest, maar was daarvoor samen met Derek Rowen, aka Guggi, bekend als een van de twee zangers van de postpunk groep Virgin Prunes die ontstond uit de jongensclub Lypton Village, waaruit ook U2 voortkwam. Bono, Guggi en Gavin Friday zijn nog steeds goed bevriend.

Na het uiteenvallen van de Virgin Prunes trok Gavin zich terug uit de muziekwereld om zich enige tijd samen met Guggi, Charlie Whisker en Bono op schilderen te richten. Hierop volgde begin 1987 de  groepstentoonstelling (Four Artists, Many Wednesdays) in de Hendriks Gallery in Dublin.

Het duurde echter niet lang voor Friday weer muziek ging maken. Hij organiseerde tussen 1987 en 1988 onder de titel ‘The Blue Jaysus’, afgeleid van Marlene Dietrichs ‘Blaue Engel’, cabaretavonden in de nachtclub The Waterfront in Dublin.

Via The Blue Jaysus kwam Friday in contact met de pianist Maurice Roycroft (Seezer), met wie hij enkele demo’s opnam. Niet lang daarna tekenden ze bij Island Records. Hun debuut-lp, ‘Each Man Kills The Thing He Loves’, werd in New York opgenomen.

Het duo zou twee albums voor Island Records maken voor zij in 1996 niet al te lang na de release van het door Tim Simenon geproduceerde ‘Shag Tobacco’ afscheid namen van het label. Er volgde een lange periode van relatieve stilte. Friday en Seezer legden zich toe op het schrijven van muziek voor scores en soundtracks, voornamelijk voor films van de Ierse regisseur Jim Sheridan. Sporadisch traden zij live op en interpreteerden het werk van Kurt Weill voor het Dublin Theatre Festival (2001).

Werkend aan zijn vierde soloalbum schrijft Friday songs met toetsenist Herb Macken. Voor een theater productie van de Engelse componist Gavin Bryars zetten Friday en Macken ‘sonnet XL’ van William Shakespeare op muziek. Friday toert in maart 2007 door Engeland met Bryars, de Royal Shakespeare Company en Opera North alwaar hij sonnet XL ten gehore brengt. Ook leest hij voor tijdens Bryars compositie ‘Nothing Like The Sun’. De eerste originele compositie van Friday en Macken, ‘Dreamland’, wordt tijdens de première van het toneelstuk The Revenant (Galway Arts festival, 2007) van de Ierse schrijver Patrick McCabe ten gehore gebracht.

Friday’s vierde soloplaat ‘catholic’ (bewust met kleine c) werd op Goede Vrijdag 2011 uitgebracht.

In 2011 trad Gavin Friday als één van de headliners op tijdens het Haagse Crossing Border Festival.

Tip: Ed Jansen
Tekst: Caroline van Oosten de Boer / Wikipedia

Links:
Waterpop
Gavin Friday