Weekendtip #20

Prompts & Triggers:
Qiu Zhijie – Blueprints
Witte de With, Rotterdam (t/m 19 augustus 2012)

Qiu Zhijie – Map of Inter-city Pavilion | foto: Ed Jansen

Kunstenaar Qiu Zhijie (邱志杰) (geboren in 1969 in de provincie Fujian, China) neemt belangrijke politieke en historische verhalen als uitgangspunt voor zijn grootse, met inkt gemaakte kaarten en diagrammen. Van het Confucianisme tot aan de Verlichting brengt Qiu Zhijie nieuwe paden, kruispunten en relaties in kaart en onderzoekt daarbij de veranderlijke grenzen van het mondiale denken.

Qiu Zhijie – Map of Nanjing Yangtze River Bridge | foto: Ed Jansen

De verschillende concepten waarop Qiu Zhijies kaarten zijn gebaseerd, komen aan bod in: Map of Utopia; Map of Total Art; Map of Chinese History; Map of Nanjing Yangzi River en Map of Spirit Renew. Deze kaarten vormen tevens de inspiratie voor de 9e Shanghai Biënnale, die ‘Reactivation’ als centraal thema heeft en opent op 1 oktober 2012.

Qiu Zhijie – Map of the Body Thoughts (close-up) | foto: Ed Jansen

Prompts & Triggers is een serie projecten van internationale beeldende kunstenaars die aanzet tot het reflecteren op beschavingen en samenlevingen en het mogelijk maakt verschillende voorgestelde scenario’s te vergelijken.

Tip: Ed Jansen
Tekst: Witte de With, Center for Contemporary Art
Link: Witte de With