En nu? Vanessa Bernhart

Jegens vroeg aan enkele recent afgestudeerde kunstenaars aan de KABK wat hun plannen zijn.

Deze zomerrubriek wordt afgetrapt door kunstenaar Vanessa Bernhart:

Nu ik gediplomeerd kunstenares ben wil ik me verder verdiepen in de grenzen die mensen zichzelf opleggen in deze maatschappij. Dat wil ik doen door te experimenteren met mijn getransformeerde caravan. De installatie is ArtScience, Beeldende Kunst, Architectuur, landschaps- en geluidskunst. De omgeving, sfeer en het publiek bepaalt in welk hokje het kunstwerk geplaatst wordt. Door te exposeren op verschillende plekken kan ik de grenzen aftasten en mijn onderzoek voortzetten. Als ik een goede buitenruimte gevonden heb zou er zomaar een dorp van installaties kunnen ontstaan. Iets wat ik tijdens het eindexamen op de binnenplaats van de KABK in het klein liet zien.

Ik werk graag alleen, maar mijn inspiratie haal ik uit de maatschappij om me heen. Het intrigeert mij hoe mensen met elkaar omgaan. Vooral de definitie van sociaal vind ik interessant. Na de vakantie ga ik kijken bij welk kunstenaarscollectief ik me kan aansluiten. Zo kan het woord sociaal een betekenis krijgen. Sleurkunst staat hoog op mijn lijst, maar misschien ontstaat er een collectief van kunstenaars in mijn directe omgeving.

Omdat ik graag veel tegelijk doe ben ik ook van plan om me verder te verdiepen in opgesloten landschappen. Maar wil ook geluid en beweging in het beeld. Dit kan ik in mijn huidige atelier uitvoeren. Ik vind het fijn als verschillende processen door elkaar heen lopen zodat ze op een later ogenblik met elkaar te versmelten of juist niet.

Altijd zal ik in beweging zijn en de kansen creëren om mijn creaties te tonen aan het publiek. Dit doe ik door me niet aan te passen en in alle vrijheid ideeën uit te voeren.