En nu? Pia Louwerens

Jegens vroeg aan enkele recent afgestudeerde kunstenaars aan de KABK wat hun plannen zijn.

In deze zomerrubriek vandaag: Pia Louwerens

Om je toekomst naar tevredenheid te sturen moet je door te verlangen iets, een aanknopingspunt, vinden waar je naartoe wilt gaan. Je kunt bijvoorbeeld een abstract punt in de verte zoeken om naartoe te bewegen. Verre dromen, waarvan je op je sterfbed eigenlijk pas kan zeggen dat je ze vervuld hebt of niet. Bijvoorbeeld de droom om iemand te worden die het vermogen heeft het leven vorm te geven, en zo de hoofdpersoon van zijn of haar eigen boek te worden, in plaats van slechts een personage.

Concreter en dichterbij zijn praktische dromen die je vaak gemeen hebt met andere mensen, en in sommige gevallen zo alledaags zijn dat het bijna gênant voelt om erover te dromen. Verliefd zijn zonder pijn, een huis kopen met hoge plafonds, een kat kopen, moeder worden en geld hebben.

Deze dromen beangstigen mij het meest want hoewel ze zich als concreet camoufleren zijn ze eigenlijk net zo abstract als bovengenoemde verre dromen. Ze lijken mij persoonlijk allemaal zo ongelofelijk ongrijpbaar en gecompliceerd dat ik vermoed dat anderen, die zich hier niet zo’n zorgen om maken, een instructiecursus hebben gekregen die ik ben misgelopen.

Juist vanwege deze angst lijkt het mij verstandig om na mijn afstuderen niet gelijk verder te studeren maar eerst een jaar te gaan werken. Ik heb ooit bedacht dat het verstandig is om te doen waar je het slechtst in bent, zodat je daar beter in wordt. Dus in september ga ik werk zoeken in een kledingwinkel of iets dergelijks, en een nieuwe kamer zoeken. Nu heb ik het over overleven niet over het kunstenaarschap, voor zover het leven en kunstenaarschap gescheiden zijn. Tijdens mijn eindexamenexpositie heb ik gemerkt dat er een deel van de kunstmarkt is die niet aan mij of mijn werk besteed is. Dat is niet erg, maar om ergens een ingang te vinden lijkt het me verstandig om leuke mensen te zoeken die aansluiten bij wat ik nodig heb van een “kunstwereld”: podia en inspiratie. Dit ga ik na de zomer doen. De kat uit de boom kijken, of eigenlijk in de boom zoeken.