WENDY OAKES WINT AANMOEDIGINGSPRIJS STROOM DEN HAAG 2012

WENDY OAKES WINT AANMOEDIGINGSPRIJS STROOM DEN HAAG 2012Jaarlijks wordt reikhalzend uitgekeken naar de uitreiking van de Aanmoedigingsprijs van Stroom Den Haag voor afgestudeerden van de KABK; niet alleen vanwege het aanzienlijke prijsbedrag (€ 2.500), maar vooral vanwege de erkenning en de stimulans die het biedt in de verdere ontwikkeling van het kunstenaarschap.
Met de prachtige film ‘Dream King’ verraste Wendy Oakes (afdeling Fotografie) de jury. Zij zoekt de grens op tussen documentaire, re-enactment en fictie, heeft een fantastisch oog voor detail, en weet de kijker tot het einde aan zich te binden. Afgelopen zaterdag ontving zij dan ook de Stroom Aanmoedigingsprijs.
Het is opvallend dat een volstrekt nieuwe jury ook dit jaar een prijs toekent aan een videowerk dat narratieve constructies onderzoekt in een (quasi-) documentaire vorm: immers, vorig jaar won Puck Verkade (later bekend van ‘De Nieuwe Rembrandt’) de Stroom Aanmoedigingsprijs met haar video ‘Any Day Now’.

In ‘Dream King’ volgt Wendy Oakes een paar dat ter gelegenheid van het 10-jarig huwelijk een week lang samen met familie en vrienden op een Frans kasteel verblijft. Dat gebeurt in stijl: de genodigden zijn gekleed in historische kostuums, een butler zorgt voor de bediening, er is nagedacht over rolverdeling, kledingvoorschriften en etiquette. In deze gecreëerde werkelijkheid kunnen de gasten even proeven aan macht, luxe en aanzien, aan een wereld die gewoonlijk niet aan hen is voorbestemd. Een onverwachte gebeurtenis echter schaadt verwachtingen, verstoort dromen en werpt de hoofdpersonen ruw terug in hun dagelijkse realiteit. Althans, zo lijkt het.

De jury vond het afstudeerwerk om meerdere redenen bijzonder. Wendy Oakes toont met de film het talent om met weinig veel te zeggen. Het is knap hoe zij een sleutelmoment buiten beeld laat, en juist de aandacht weet te leiden naar een groter persoonlijk verhaal dat achter de gebeurtenissen schuil gaat. Zij weet de groteske onderneming en de dramatische ontknoping op een subtiele manier invoelbaar te maken, oprecht, met respect voor de geportretteerden, maar ook met humor.
Het verhaal is helder verteld en mooi in beeld gebracht. Wendy Oakes doet dat met het oog van een goede fotograaf; trefzeker, met gevoel voor kadrering en beeldende zeggingskracht. Het levert een film op waarin beeld, inhoud en verhaal op een overtuigende manier in elkaar grijpen.

De onafhankelijke jury, bestaande uit kunstenaars Rachel Bacon en Natasja van Kampen, verzamelaar Anno Lampe, en docent/kunstenaar Johan Gustavsson, bezocht de eindpresentatie van meer dan 200 studenten. De jury was verrast door de constant hoge kwaliteit in de presentaties, over de gehele breedte van afdelingen heen.