Weekendtip #14

Jegens vroeg kunstenaar Roos Hoffmann en fotograaf Guus Rijven om een weekendtip.

Guus:
Laatste kans: Birth of a Nation van Daya Cahen in de Flatlandgallery, Utrecht.
Nog te zien t/m zondag 8 juli.

Daya Cahen toont film en fotografie van en rond de cadettenopleiding ‘Cadet school nr 9’ in Moskou. Op de opleiding – uniek in de wereld – leren meisjes tussen de 11 en de 17 jaar hoe ze de ideale Russische patriot én de ideale vrouw moeten zijn. Birth of a Nation is een belangrijk document dat inzicht geeft in het hedendaagse Rusland van Poetin dat heldendom en patriottisme propageert.

Een legende zegt dat Lenin in 1919 heimelijk op bezoek bij de fysioloog Pavlov. Hij wilde weten in hoeverre het menselijk brein geconditioneerd kon worden. “We moeten het individualisme afschaffen, het communisme verdraagt geen individualistische neigingen”, zou Lenin gezegd hebben, tot groot afgrijzen van Pavlov.

Roos:
Naast alle afstudeerders van de KABK en DNA is er ook bij Galerie Van Kranendonk werk van “Young Talents” te zien.
Met als leuke extra: op de eerste etage in het woonhuis kun je de elegante tekeningen van Fieke Ypma bekijken, die wonderwel passen in de huiskamersetting. Nog tot 14 juli.