En nu? Katja de Vries

Jegens vroeg aan enkele recente afgestudeerde kunstenaars aan de KABK wat hun plannen zijn.

In deze zomerrubriek vandaag: Katja de Vries

Na de middelbare school was ik klaar met leren, ik wilde eindelijk tekenen, aan de slag met mijn handen. Na zes jaar leren uit boeken, wilde ik verder met praktische dingen. Op de KABK in Den Haag ben ik begonnen met het voortraject omdat ik twijfelde tussen de richtingen Beeldende Kunsten en Grafisch Ontwerpen. Ik werd voor beiden toegelaten maar dit jaar ben ik geslaagd voor de richting Grafisch Ontwerpen, met een project dat hoofdzakelijk bestaat uit tekeningen en illustraties.

Ik heb een prentenboek gemaakt over mijn lucide dromen, na drie maanden alle dromen die ik had te hebben opgeschreven kon ik daar een (beeld)verhaal uit samenstellen. Het boek lag in een zelfgemaakt huis, wat ook uit mijn dromen kwam. Zo stapte je als het ware mijn hoofd in.

Ik ben blij met mijn opleiding tot Grafisch ontwerper, maar ik wil verder met illustreren, unieke boeken maken, qua vorm en inhoud. Ik denk niet dat ik grafisch ontwerper wordt, in die zin, maar mijn grafische opleiding heeft absoluut invloed op mijn werk en stijl gehad.

Eind augustus ga ik toelating doen aan de KASK in Gent, voor de richting illustratie. Ik ben begonnen aan de kunstacademie in Den Haag met het idee dat ik daarna altijd nog verder kon leren, nu dat in Nederland vrij moeilijk is geworden, is Gent een veel betere oplossing. En de stad zelf is ook niet verkeerd!

Daarnaast ben ik verleden jaar begonnen met leren edelsmeden (dankzij Arnold van Dodewaard). Misschien word ik dus een illustrerende, boekbindende, edelsmedende grafisch ontwerper? Ik houd ervan zoveel mogelijk bij te leren – zolang het maar ambachtelijk is, dus wie weet.