Totalzelbstportrait van Jonathan Meese @ Gem

Vorige week was er in het Gem een dubbel feestje; de opening van Jonathan Meese en de verjaardag en launch van het gerestylde kunstbeeld.

Jonathan Meese ziet er uit als de zoon van Charles Manson en Jezus Christus, maar is eigenlijk een hele aardige jongen.

En deze perfecte schoonzoon wist het Gem weer eens ouderwets vol te trekken met een tentoonstelling vol Duitse geschiedsverwerking, zelfliefde en eigenspot.

Benno Tempel was dan ook heel erg blij dat na het voorspel van Meese bij de Appel en in de Hallen er nu een grote egoclimax in het Gem klaar stond.

Maar eerst mocht Roos van Put een feestje vieren op de trappen van het Gem met een vijfendertig jaar oud kunstbeeld..

.. met als eerste een gerestyld kunstbeeld als cadeau aan een voormalig staatssecretaris van cultuur die volgens Roos wel van cultuur hield.

Rick van der Ploeg was het staatsmannenaura nog niet helemaal verloren en opende de nieuwe kunstbeeld en de tentoonstelling in perfect Engels.

Daarna mocht een ieder zich vergapen aan de productiedriften van Meese.

Totalzelbstportrait is een hele goede keuze voor de titel, want de Jonathan Meese portretten spatten aan alle kanten van de muren af..

.. met ertussen een enkel verdwaald beeld.

De prachtige zalen van het Gem zijn wellicht net iets te clean voor de verfrazernij van Meese.

De kelderchaos pastte al wat beter, maar het is jammer..

.. dat Meese het initiatiefje inmiddels ontgroeid is, want het zou interessant zijn om te zien hoe zijn werk over zou komen in een minder goed georganiseerd museaal instituut.

De veilige muren van het museum maken het werk wat minder gevaarlijk, minder subversief.

Vroeger leek het zo’n normale jongen..

Een grapje kan er gelukkig ook nu nog wel vanaf.

Jonathan Meese trok hoogwaardig bezoek uit Amsterdam en omstreken. Het Gem is weer hot of Meese heeft gewoon heel veel credit. Van Fons Welters tot Robbert Roos,..

.. van Ron Mandos tot Fons Hof, iedereen was present.

De nieuwe kunstbeeld werd goedkeurend bekeken. Hij is iets zakelijker en strakker geworden. Misschien om de lezertjes van de MetropolisM alvast een alternatief te bieden?

Ook Amie Dicke kwam even kijken, maar zij heeft dan weer een extra goede reden, want ze mag volgend jaar dezelfde zalen gaan vullen.

Niet elke celeb wilde op de foto..

Nog tot 15 januari.

http://www.gem-online.nl/exposities/jonathan-meese