‘Nakend’ bij Den Haag Culturele Hoofdstad 2018

Uw nederige webredacteur werd gevraagd een column aan te leveren voor de website van Den Haag Culturele Hoofdstad 2018.

Een goede gelegenheid om naakt nieuws voor het voetlicht te brengen:

 

Nakend

Den Haag was vroeger een plek die kunstenaars liefst zo snel mogelijk na hun opleiding ontvluchtten, maar in de jaren negentig van de vorige eeuw gebeurde iets bijzonders. Leegstaande winkels werden beschikbaar gesteld aan kunstenaars om er eigen ‘initiatieven’ op te zetten en bestaande kunstenaarsinitiatieven kregen kleine budgetten om te kunnen programmeren.

Langzaamaan verdween de vrijblijvendheid, die de Haagse initiatieven in het begin typeerde. Groepjes werden organisaties, met visie, beleid en een stijgende lijn in de kwaliteit van de programmering. Inmiddels vertrekken goede kunstenaars niet meer automatisch na hun opleiding, want Den Haag is in rap tempo bezig een klein Berlijn te worden en kunstenaars uit het hele land en daarbuiten verhuizen naar Den Haag.

En de rest leest u hier: www.denhaag-2018.nl