De ingesloten drie-eenheid van Ramakers

Soms heeft een tentoonstelling geen uitleg nodig. Dan is zowel de keuze als het getoond werk zo vanzelfsprekend dat je er als bezoeker direct toegang toe hebt. Bij Galerie Ramakers is dat regelmatig het geval. Zeker met de tentoonstelling ‘Enclosed Volume’ waarin ruimtelijk werk van Geert Baas, Niko de Wit en Yumiko Yoneda wordt samengebracht.

De ingesloten drie-eenheid van Ramakers
Niko de Wit

En toch blijf ik als bezoeker stiekem op zoek naar een verborgen link of programma. Waarom deze keuze? En waarom deze titel? Maar het is duidelijk. Deze kunstenaars zijn al lang aan de galerie verbonden en er is sprake van een grote wederkerige loyaliteit. De galerie en de kunstenaars zijn één geworden en smelten samen tot een wereld waarin je even kunt ontsnappen aan de banale herrie van de alledaagse werkelijkheid. Enclosed Volume nodigt uit tot dwalen in die wereld.

De ingesloten drie-eenheid van Ramakers
Yumiko Yoneda

Ramakers organiseert tentoonstellingen die altijd in balans zijn. De opgeruimde galerie voelt daarbij soms als een sacrale ruimte waarin het lichaam (De Wit), de geest (Baas) en het gevoel (Yoneda) samenkomen. Of ambachtelijkheid (De Wit), spontaniteit (Baas) en verlangen (Yoneda). En met de vierkante bouwblokken van De Wit, de opbollende cirkels van Yoneda en de (drie)hoekige object trouvés van Baas zijn ook alle elementaire vormen aanwezig.

De ingesloten drie-eenheid van Ramakers
Geert Baas

Er lijkt sprake van een Heilige Drie-eenheid. God (of Kunst; ook met een hoofdletter geschreven) bestaat hier uit drie entiteiten: de Vader Niko de Wit, de Zoon Geert Baas en de Heilige Geest Yumiko Yoneda.

Nog te zien tot en met  1 juli 2018.

Geert Baas
Yumiko Yoneda
De ingesloten drie-eenheid van Ramakers
Geert Baas
De ingesloten drie-eenheid van Ramakers
Niko de Wit