Macular Collective: zintuiglijke ervaringen

Een goed vertrekpunt voor een ontdekkingstocht in projecten op het snijvlak van kunst, technologie en wetenschap is de interfaculteit ArtScience binnen het Koninklijk Conservatorium en de KABK. Het afgelopen jaar studeerden negen studenten af aan de Bachelor opleiding en vijf aan de Master. En ook in voorgaande jaren leverde de opleiding studenten met interessant werk.

Drie oud-studenten, Nicky Assman, Joris Strijbos en Eric Parren, vormen samen met Daan Johan, Jeroen Molenaar en Matthijs Munnik het collectief Macular. De ervaring is breed: van muziek, theatrale installaties, licht en kleur tot performance, geluid en visuele effecten. Het collectief heeft interesse in kunst, technologie, wetenschap en perceptie en werkt vanuit onderzoek en een “nomadisch lab”. Dat levert vooral zintuiglijke ervaringen op met projecten als Moiré Studies, Radiant en Citadel Studies.

Hallucinaties en het moiré effect

Voor het project Moiré Studies, onlangs te zien in de bunker naast Waterkant in het Westbroekpark, onderzoeken Nicky Assman en Joris Strijbos het moiré effect met behulp van licht en rasters. Het levert niet alleen intrigerende installaties op, maar ook interessante, grafische beelden.

Het moiré effect staat ook centraal bij Radiant, een solo project van Nicky Assman, in 2015 te zien in TENT. In eerste instantie vallen de gekleurde platen van perspex, die in de ruimte hangen, op. Van dichtbij is er nog meer te zien: de kleuren en patronen, de bewegingen, de reflectie van jezelf en andere bezoekers veranderen steeds.

Citadel Studies van Matthijs Munnik, onder andere te zien tijdens een eerdere editie van TodaysArt, is geïnspireerd op de Dreamachine, een werk met stroboscopisch licht uit de jaren zestig. Door het stroboscopisch licht van de installaties van Munnik raken de hersenen van “op hol” en kunnen bezoekers hallucinaties ervaren. Een boeiend spel van de ogen, hersenen, licht en kleur ontstaat.

 

Analoog

Wat interessant is aan het werk van dit collectief, is de analoge ervaring. Er komt techniek aan te pas, maar het is overwegend een onderzoek met behulp van en naar licht, beweging, geluid en het menselijk lichaam. De installaties moeten vooral ondervonden worden.