Kunst+Mode in Sis Josip Galerie

In de galerie van Sis Josip en Conti Hermenet is tot en met 24 oktober een bonte selectie van beeldende kunst en mode te zien. Werken van Guda Koster, Grietje Hartman, Pamela Maria, Olivier Jehee, Ferry van der Nat, Dora Kloppenburg, Fabian Bredt, Merel Bos, Nikkie Wester, Leroy Sankes,Josine Nell, Victor Breton van Groll, Jose Krijnen, Lynn van Asperen en Bastian Visch zijn tentoongesteld. Ook werk van Conti zelf en het project Hector & Wolf van Sis Josip worden getoond.

20150905_163140

Foto van Guda Koster, gebreid object van JA en schoenen van Hector & Wolf

Wanneer je rondkijkt in de kleine, kleurrijke galerie, valt het vooral op dat er veel kunstenaars en designers zijn vertegenwoordigd die net van een academie komen. “Dat is bewust”, zegt Conti die de tentoonstelling heeft ingericht, “met de galerie willen we graag een platform bieden aan mensen die net zijn afgestudeerd. Het is lastig om na het veilige onderkomen van een academie het zelf te moeten rooien. Conti struint dan ook instellingen af op zoek naar ruwe diamantjes die zij onder haar hoede neemt en de faciliteiten biedt die de ontwerper of kunstenaar nodig heeft.

20150905_163116

Pythagoros en schaduw van de ondergaande zon van Bastian Visch

Bastian Visch heeft nieuwe werken gemaakt voor deze tentoonstelling. Hij heeft kledingstukken ontworpen waarin hij zijn technieken – waarmee hij de designerspijs KABK in 2014 won  – verder uitbouwt, dit keer in een diep rode kleur. Voor de gelegenheid heeft hij ook ruimtelijke stukken erbij geplaatst die lekker contrasteren met de aan punk gelieerde kledingstukken van Olivier Jehee. De stukken van Jehee, die al hoge ogen gooide bij de afstudeermodeshow van 2015, liggen op een houten stoel bij het raam, de schoenen, de blouse en de prachtig afgewerkte pantalon liggen in een sereen licht, maar schreeuwen – terecht – nog steeds om aandacht.

20150905_163108

Olivier Jehee

De opstelling is een tikkeltje chaotisch, maar met humor en direct; een mooie jas van Merel Bos, ‘gekwakt’ over een krakkemikkige ladder alsof de ontwerpster haar jas was vergeten bij het weggaan, gaat een strijd aan in de ruimte met de cleane, digitaal tot stand gekomene stijl van Fabian Bredt en het monumentale schilderij van Jose Krijnen, die een stofuitdrukking en techniek vertonen van jewelste.

20150905_162425

Werk van Victor Breton van Groll, schoenen van Josephine Nell, schilderij van Jose Krijnen en getufte jas van Merel Bos.

20150905_162554

Getufte jas van Merel Bos. Object Preeg en Leren jasje Preeg van Fabian Bredt.

Wanneer ik met Conti in gesprek ben, is Bastian Visch nog onderweg om nog een kledingstuk te leveren en legt Grietje Hartman de laatste hand aan haar collectie. Het is een bijzonder en grappig inkijkje vlak voor de opening die je als bezoeker zelden meemaakt. Als een werk wordt verkocht in de galerie, mag de koper het werk direct meenemen, waardoor de kunstenaar of designer direct een nieuw werk moet tentoonstellen. Wanneer de zaken goed lopen, kan de tentoonstelling binnen twee weken compleet anders zijn. Vandaar ook de snelle dynamiek en de lichte chaos die, in mijn ogen, de galerie kenmerkt.

Sis en Conti onttrekken zich maar al te graag aan het traditionele en serieuze kunstdiscours; wat al blijkt uit de locatie, de bamboetrap naar boven (die mij eerder doet denken aan de entree van een chic Chinees restaurant), de groene muren en de ongewone indeling. Wellicht valt er iets af te dingen aan de zichtbaarheid van elk werk in de tentoonstelling, maar het doet niets af aan hun scherpe oog voor talent.

Kunst + Mode is nog tot en met 24 oktober te zien in Sis Josip Galerie