Weekendtip: BLUEPRINT | SEISM

GEMAK presenteert het experimentele tentoonstellingsproject, BLUEPRINT | SEISM, van Justin Bennett (UK/NL) en Pascale-Sophie Kaparis (FR). Tijdens de opening treden het Amsterdamse MAZE ensemble, met een improvisatie op de animatie van Bennett, en zangeres/geluidskunstenaar/ Marie Guilleray en cellist Semay Wu met een performance gebaseerd op de installatie van Pascale-Sophie Kaparis.Uitnod_Justin_Voor

Het filmproject-in-progress BLUEPRINT staat centraal in de presentatie van Justin Bennett. BLUEPRINT stelt vragen over het verband tussen sociale, stedelijke en muzikale structuren. Blueprint werd en wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met improviserende muzikanten en combineert handgetekende, geanimeerde stadsplattegronden en teksten met een live soundtrack. De eerste versie van deze soundtrack zal tijdens de opening worden uitgevoerd door het MAZE ensemble en worden opgenomen zodat het ook tijdens de rest van de tentoonstelling te horen zal zijn. Een andere versie zal te horen zijn tijdens de finissage.

Uitnod_Pascale_Voor

In haar ‘mental shapes’ tekeningen geeft Pascale-Sophie Kaparis weer hoe de informatie – vaak neemt de kunstenaar traumatische ervaringen van anderen als uitgangspunt hiervoor – die we via het oog binnen krijgen, wordt omgezet door het brein. Dat wat noodgedwongen gezien is en door het brein is vastgelegd registreert en archiveert ze in haar tekeningen. In de serie SEISM vormen de tekeningen-installaties net als het BLUEPRINT proces van Justin Bennett een gelaagde partituur voor een geluidswerk. De overkoepelende titel SEISM voor haar bijdrage aan de samenwerking refereert aan het fenomeen van aardschokken, bevingen en trillingen in de natuur, een begrip uit de geologie, dat Pascale Kaparis hier als metafoor toepast voor de heftige transities die plaatsvinden met datgene wat het oog waarneemt, registreert en hoe dat vervolgens zijn weg vindt in ons brein.

De eerste verkenning van zowel de city-mapping research van Bennett als het onderzoek naar intieme hersenprocessen (‘mental shapes’) van Kaparis, vond plaats in 2014 in Galerie Maurits van de Laar.De beide kunstenaars gaan in dialoog met de ruimte van GEMAK, met de onderlinge verbanden in hun werk, en ook met musici die improviserend reageren op hun werk.

De tentoonstelling wordt officieel geopend op vrijdag 13 maart 2015 van 17.00 – 20.00 uur en is tot en met zaterdag 11 april te zien.