REFLECT in EAPlab

Experimental Art Projects (EAP) Lab is een kunstenaarsinitiatief dat in 2014 een laboratorium annex atelierruimte startte in een oud schoolgebouw van 4000m2 ruimte. Een veelzijdige en lastige ruimte die aan de ene kant gebruikt wordt voor project spaces en aan de andere kant 20 kunstenaars herbergt die zich bezig houden met “interdisciplinary space, generating dialogues between art, science, technology and the world around it”. 

dexterHet lab is aan de rand van Moerwijk gevestigd, naast een speelplaats voor kinderen (de speelplaats voor volwassenen is immers EAPlab) en tegenover rijtjeswoningen vol mensen die van hun werk afkomen, kinderen van school halen of de televisie aanzetten voor de laatste nieuwtjes. Als kind voelde ik mij al aangetrokken tot de homo nerdus, zoals de Huilende Professor, Willem Wever en Dexter’s Laboratory en als volwassene blijven de kunstenaars die kunst en wetenschap combineren mij intrigeren. (Zie artikel over ArtScience in KABK)

20150312_152647

Mark Veliscek – Schouwspelen. Geselecteerde werken. Erfan Abdi’s installatie voor de schouwspelen, een lichtbron op een uit zichzelf bewegend wagentje, zorgt ervoor dat de schouwspelen driedimensionaal worden. 2015

20150312_153225

Thom Vink. Experiments on architecture of time in relation to the reflecting body. Video installatie. 2015

Van 7 tot en met 15 maart presenteerde EAPLab REFLECT – Experiments on the interaction of light and sound waaraan Erfan Abdi, Channa Boon, Mischa Daams, Mariska de Groot, Dewi de Vree, Gaby Felten, Remco Jongejan (Studio Rubins), Matteo Marangoni, Anna Moreno, Awinash Panchu, Sara Pape Garcia, Evelina Rajca, RMP (Liam Niemeijer, Boaz Kok and Savas Tubbing), Rubins J. Spaans, Mark Veliscek, Thom Vink en theoretisch astrofysicus & kosmoloog Vincent Icke deelnamen.

20150312_152829

Awinash Panchu – The donation machine & Nerve System. 2015.

De tentoonstelling hield het midden tussen een werkplaats en een laboratorium waar (pseudo)wetenschappelijke kunstenaars licht, geluid en mijn zintuigen aan het manipuleren waren. Sommige werken leken af, aan anderen werd nog gesleuteld, zonder zeker te weten welke nu afgerond is en welke niet. Wanneer je een koude, donkere werkplaats betreedt waar het experiment van licht en geluid centraal staat, dan waan je je in een artistiek spookhuis waar Frankensteins monster nog door de gangen doolt.

20150312_153030

Channa Boon. I am blended by the prism of sunlight that shines through the crystal of your soul. Mixed Media Video Installatie (in process).2015

20150312_153653

Rubins J. Spaans & Remco Jongejan. 2015

Het idee van een spookhuis liet mij niet los. Een spookhuis is spannend, rammelt je door elkaar en doet je aan veel dingen die je ziet, hoort en voelt twijfelen, oftewel een perfect uitgangspunt voor een hernieuwde interactie van licht, geluid en bezoeker. Er was ook bijna geen kip te bekennen in het gebouw ter grootte van een flink warenhuis. In de verte hoorde je gepiep, gezoem, gekraak en hoog gillende meisjes die de griezelige bijwerkingen versterkten.

REFLECT-Matteo-Marangoni-Anna-Moreno-EAPLab

Links: Matteo Marangoni – Quiet Before the Storm. Soundsculpture. Rechts: Anna Moreno – Time’s arrow does not shoot straight. Video-installatie (in process). Bron: EAPlab

 

Ik moest steeds verhouden tot verschillende ruimtes die dan wel hel verlicht of pikzwart waren. Net zoals in een spookhuis kun je dingen gaan rationaliseren maar de emotie overwint. (Beschamend: toen ik verstrikt raakte in de zwarte doeken die rondom het werk van Mischa Daams hingen, holde ik snel naar buiten).

Context in deze tentoonstelling is van ondergeschikt belang gemaakt; het spelen met materie is veel leuker. De tentoonstelling lijkt meer het karakter van een science fair te hebben, waar werken, vaak met een hoog houwtje-touwtje gehalte, worden gepresenteerd op een plek die willekeurig lijkt. Maar dat dondert niks, want het experiment vormt de cohesie en het prisma aan mogelijkheden dat wordt getoond smaakt echt naar meer.

20150312_153806

Dewi de Vree – Radiethetics – Sikuli. 2014. Soundinstallatie (electromagnetisme) en performance.

Zondag 15 maart is de finissage van REFLECT (17:00-20:00). Voor meer informatie over de EAPlab kunstenaars en hun projecten klik hier. Voor komende tentoonstelling(en) zie hun agenda.Â