Carel Visser overleden

Carel Visser is in de nacht van 28 februari op 1 maart in zijn Franse woonplaats Le Fousseret, net ten zuiden van Toulouse, overleden. Visser is 86 jaar geworden.

Carel_Visser

Carel Visser aan het werk in 1964

Na de Tweede Wereldoorlog wilde hij aanvankelijk architect worden en studeerde aan de Technische Hogeschool in Delft, maar veranderde van studie door beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie in Den Haag te gaan studeren. Een onconventionele beeldhouwer, staande op de schouders van zijn grote voorbeelden Brancusi Giacometti, stelde Visser het experiment voorop en heeft zich altijd beziggehouden met vormen en materialen, álle materialen.

stervend paard

Carel Visser, Stervend Paard, 1949. Kröller-Müller Museum

Hij creëerde gestileerde, subtiele mens- en dierfiguren. Vanaf 1957 werd zijn werk abstracter. In hetzelfde jaar nam hij deel aan tentoonstelling Beeldhouwkunst in Museum Boijmans van Beuningen en in 1959 aan Beelden in het Heden in Stedelijk Museum Amsterdam waarmee werd onderstreept dat Vissers werk paste in de omwenteling (van figuratief naar abstract en minimal) die in de jaren 50 en 60 plaatsvond in de beeldhouwkunst.

KMM_Visser_Grote_Auschwitz_02

Carel Visser, Grote Auschwitz, 1967. Beeldenpark Kröller-Müller Museum

Visser was docent aan de Koninklijke Academie in Den Haag van 1958 tot 1962. In 1968 werd hij uitgenodigd voor de 4e documenta in Kassel en de Biënnale van Venetië. In hetzelfde jaar werd door Jonne Severijn een documentaire film gemaakt over zijn werk.

800px-Oegstgeest_kunstwerk_beeld-speelplastiek

Carel Visser, Speelplastiek, 1968. Oegstgeest

Carel Visser wordt gezien als een van de belangrijkste constructivistische beeldhouwers van Nederland. Zijn latere werk kenmerkt zich door assemblage van allerlei materialen. Hij maakt geordende verbindingen met deze grote en soms kleine objets trouvés.

1280px-Denhaag_kunstwerk_zes_sculpturen

Carel Visser, Zes Sculpturen, 1985. Den Haag, voor Museon en Gemeentemuseum.

Zijn werken uit de periode 1975-1985 zou men environments kunnen noemen, in tegenstelling tot het meer sculpturale werk. Carel Visser maakte bijna zestig jaar beelden, reliëfs, tekeningen, collages en houtsneden.

10 Visser

Carel Visser, Zonder titel, 1994. Den Haag, Spuiplein

Zijn werk bevindt zich in tal van museumcollecties. Met name in het Kröller-Müller Museum in Otterlo, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Zijn werk staat ook in ons, Haagse geheugen gegrift door de bijzondere figuren voor het Museon en Gemeentemuseum. Wie heeft er niet stiekem gewandeld over de bevroren wateren, brood gegeven aan de eendjes en tikkertje gespeeld tussen de Zes Sculpturen van Carel Visser?