We zijn weer thuis @Kadmium

Na een onderbreking van ruim twee maanden opende kunstencentrum Kadmium op zondag 15 februari de eerste expositie in de nieuwe behuizing van Het Prinsenkwartier aan het Agathaplein. Voor Delft is dit weer een positieve stap, na een negatieve fase waarin door bezuinigingen veel culturele instellingen en activiteiten verdwenen zijn. Meer dan een jaar heeft het voormalige Museum Nusantara leeg gestaan, maar sinds korte tijd zetten vrijwilligers, Delftse kunstenaars en medewerkers van Het Prinsenkwartier alles op alles om te zorgen dat ze straks oprecht kunnen zeggen: “We zijn weer thuis”.

Waar en wanneer voel je je thuis? Wat is thuis zijn? Het werk van een zestal Delftse kunstenaars gaat in op deze vragen. De beelden van Jaco van der Vaart herinneren ons er aan hoe mooi en mysterieus het leven is: alsmaar verder transformerend, vol onverwachte verbanden, ongrijpbaar.

JT_EJ5_6808

Jaco van de Vaart – Fungus. Foto: Ed Jansen

Het conceptuele werk van Jos Poeder onderzoekt de vragen wat thuis zijn en omgeving betekenen.

Jos Poeder - Once upon a time...

Jos Poeder – Once upon a time…Foto: Ed Jansen

René Jacobs heeft voor deze tentoonstelling alledaagse voorwerpen en bestaande landschapjes gebruikt om met een kleine twist een geheel eigen en humoristische kijk te geven op het begrip thuis.

René Jacobs - Flowertoaster

René Jacobs – Flowertoaster. Foto: Ed Jansen

René Jacobs - Radio Sanseveria

René Jacobs – Radio Sanseveria. Foto: Ed Jansen

Voor Riëlle Beekmans is haar matras het eerste dat ze bij een verhuizing meeneemt en op haar matras fantaseert ze over de mogelijkheden van een nieuwe behuizing.

Riëlle Beekmans - Olga

Riëlle Beekmans – Olga. Foto: Ed Jansen

Riëlle Beekmans - Olga [close-up]

Riëlle Beekmans – Olga [close-up]. Foto: Ed Jansen

Erik van Katwijk heeft zich over een aantal afgedankte Billy boekenkasten van Ikea ontfermd en geeft ze een tweede leven.

Erik van Katwijk - 10 Z.T. 2010 | Kastje in gezaagd wit

Erik van Katwijk – 10 Z.T. 2010 | Kastje in gezaagd wit. Foto: Ed Jansen

Riëlle Beekmans - Liefste

Riëlle Beekmans – Liefste. Foto: Ed Jansen

Jos Poeder - The sky is the Limit

Jos Poeder – The sky is the Limit. Foto: Ed Jansen

Ans de Groot schildert figuratief, maar niet realistisch en haar olieverfschilderijen zijn vaak anekdotisch van karakter.

Ans de Groot - Caravan

Ans de Groot – Caravan. Foto: Ed Jansen

Ans de Groot - De gele muur

Ans de Groot – De gele muur. Foto: Ed Jansen

Riëlle Beekmans - Schets in klei: Thuis

Riëlle Beekmans – Schets in klei: Thuis. Foto: Ed Jansen

De opening was het startschot voor diverse activiteiten die georganiseerd zijn rondom de “We zijn weer thuis” expositie. De expositie loopt tot en met zondag 15 maart en van dinsdag tot en met zondag geopend zijn van 12:00 tot 17:00. Meer informatie over de tentoonstelling en de extra activiteiten is te vinden op de Facebookpagina en website van Kadmium.