Romeo-India-Papa: #Charlie

Gisteren werd het internet overspoeld met overrompelende, aangrijpende en ontroerende beelden. Buzzfeed.com publiceerde 23 illustraties van cartoonisten die reageerden op het verschrikkelijke nieuws dat twee gebivakkeerde mannen het hoofdkantoor van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs binnendrongen en hun Kalasjnikovs een regen aan vuur veroorzaakten met 12 doden en 8 gewonden – waarvan 4 ernstig – tot gevolg.

Lucille Clerc

Lucille Clerc, Yesterday Today Tomorrow. Reactie in beeld op aanslag Charlie Hebdo

Eén illustratie van die lijst sprong direct in het oog. Het geeft in een beeld weer wat de veerkracht van het vrije woord is en waarom dit gekoesterd moet worden. De fansite van Banksy deelde deze afbeelding als hommage aan de cartoonisten van Charlie Hebdo op Instagram; hierdoor werd de tekening onterecht toegekend aan de Britse graffiti kunstenaar. De tekening is waarschijnlijk van de Franse cartoonist Lucille Clerc die in Londen woont.

_80118290_jesuischarlie

De website van Charlie Hebdo staat op zwart, enkel de woorden Je suis Charlie (Ik ben Charlie) priemen in de ogen. Zij waren Charlie, zij zijn Charlie, ik ben Charlie en wij zijn Charlie.