Aftrap 3! Jong Talent in Arttrium

Donderdag 21 januari vond Aftrap Drie in Arttrium van ministerie van Binnenlandse Zaken plaats. In deze derde editie hebben 6 in 2014 afgestudeerde kunstenaars van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten de vrije hand gekregen om de expositieruimte in te richten.

Opvallend is de diversiteit van de werken: opblaasbare- en bewegende sculpturen, schilderijen, installaties en videowerk. Drie studenten van het conservatorium zorgden voor muzikale omlijsting van de gezellige en drukbezochte opening. J&T was erbij en geeft een impressie van de tentoonstelling die tot en met 3 april 2015 te zien is.

20150121_172720

Studenten van het conservatorium die de muzikale omlijsting verzorgen en linksachter een werk van Leslie Nagel

Aura Rendon Benger laat op aftrap 3 nieuw werk zien. Ruimte en volume staan weer centraal, een grote metalen structuur waarin een constante uitwisseling van stof en lucht plaatsvindt. Haar grote, pastelkleurige installatie neemt steeds andere vormen aan, vormen die door de gang van de mens wordt bepaald. Je kunt het aanraken, er doorheen lopen en heel kort verdwalen in de grote kwabben van lucht.

20150121_170711

Aura Rendon Benger

Thomas van Rijs zag op 16-jarige leeftijd New Babylon van Constant in het Haags Gemeentemuseum. Het werd een kantelpunt in zijn leven, want tot dan toe raadde zijn omgeving hem af kunstenaar te worden. Constant overtuigde hem, en hij ging nieuwe werelden te maken. Aanvankelijk maakte Van Rijs veel maquettes, maar sinds hij studeerde aan de KABK maakt hij ook technische sculpturen, schilderijen of kleine tekeningen met als gemene deler een nieuw universum creëren, vaak uit niet meer dan braakliggend terrein. Niets wordt iets.

20150121_172604

Thomas van Rijs 

Nathalie Mannaerts schildert beelden van vervlogen tijden waar de natuur vaak een grote rol in speelt. Zij probeert het gevoel te vangen van het avontuur van de kindertijd waar de ideeën, wensen en dromen nog niet ingeperkt zijn door de waan van alledag. Als je ouder wordt, wordt de wereld veel meer bepaald en juist die bepaaldheid verdwijnt in de romantische, soms onheilspellende sfeer die Mannaerts schept in haar werk.

20150121_171710

Marieke Schoonmakers vertelt over de KABK voor twee doeken van Nathalie Mannaerts

Leslie Nagel verstopt spektakel in de kleinste beweging. Als je niet goed oplet, is het moment al voorbij voordat je er erg in hebt. Haar installaties en sculpturen zijn sensorische constructies van metaal, piepschuim, organische of gevonden materialen. Het werk dat Nagel toont is een adaptatie van haar afstudeerwerk. Een saillant detail is dat Nagels werk ook nu naast het werk van Benger beweegt, net zoals in de eindexamenexpositie van KABK. “Hoewel we heel verschillende kunstenaars en een hele eigen beeldtaal hebben, wisselen we graag ideeën uit. Aura’s werk ademt dan, en mijn werk is dan een soort ventilator”, aldus Nagel.

20150121_172951

Leslie Nagel

Sophia den Breems maakte al indruk met haar afstudeerthesis “Ik Ben de Beste, Dus Ik Besta” in Graphic Design. Zij onderzocht de definitie van succes. We leven samen in groepen, en toch worden we steeds individualistischer? Den Breems werkt op het snijvlak van design en kunst. Social Arch of Triumph is in de vorm van een klassieke triomfboog gebouwd, met alle protserigheid die hierbij hoort. De boog houdt het midden tussen een horrorcircus en theater en is gemaakt van hout, verf, fineliner, marker en licht.

20150121_173133

Sophia den Breems

Kijk, een Mens! van Lidewij Kalfsterman heeft al sinds het begin een flinke aantrekkingskracht (KABK en Platform57). Als afgestudeerd fotograaf en zelfverklaard mensenspotter is zij gebiologeerd geraakt door gedragingen van de mens. “In de dierentuin verwonderen we ons samen over het gedrag van dieren. Ik wil daarom niet zozeer duidelijk maken dat wij ‘ook dieren zijn’ maar vooral dat we zelf een even interessant studieobject zijn als datgene waar wij naar zijn komen kijken”. In haar korte video’s wordt op humoristische wijze het sociale gedrag van mensen in de publieke ruimte naar voren gebracht.

20150121_172828

Lidewij Kalfsterman

Kalfstermans kritiek is dat wij eigenlijk gestopt zijn met naar elkaar te kijken. Daarom nog een tip voor de bezoeker. De foto hierboven is genomen vanaf een heerlijke loungestoel. Breng een bezoek aan deze leuke, diverse tentoonstelling, idealiter rond 16:00 uur. Bekijk dit werk van Kalfsterman als laatste terwijl u rustig in de stoel zakt. Is het zo rond kwart voor 5 dan draait u een kwartslag waardoor u de blik op de lift kunt richten waaruit drommen werknemers in een hoog tempo uitkomen. Bekijk deze mensen en belangrijker: bestudeer hun reactie op de tentoonstelling en onderlinge interacties. Vooral bij meer dan 2 mensen is de sociale interactie optimaal te noemen. Bekijk dit 10 minuten of langer, indien het nog niet verveelt. Sta op en vertrek met een goed gevoel naar huis. Tip voor Lidewij Kalfsterman: film dit.

Aftrap 3 is elke werkdag van 07:00 – 20:00 tot en met 3 april 2015 in ARTtrium op de Turfmarkt 147 te zien.