herman de vries

Toen het Mondriaanfonds juli jongstleden bekend maakte wie Nederland zal vertegenwoordigen op de Biënnale in Venetië, zal de vlag in Schiedam direct zijn uitgehangen, vergezeld van trompetgeschal. Het Stedelijk Museum Schiedam en de Ketelfactory hadden namelijk kunstenaar herman de vries op het tentoonstellingsprogramma staan. Daar zou sowieso veel belangstelling voor zijn maar het lot was beide tentoonstellingsplekken erg goed gezind. herman de vries, inmiddels 83 jaar oud, vertegenwoordigt in 2015 Nederland op de Biënnale van Venetië.

In het Stedelijk museum Schiedam is het werk van herman de vries te zien onder de titel ‘all’. Collages, schilderijen, reliëfs, ruimtelijke installaties, het is er allemaal. de vries bevraagt de definities van kunst, wetenschap, cultuur en natuur. Zijn werk is zeer fraai tentoongesteld in de zalen van het museum. Het is heerlijk dwalen, als vanzelf komt er kalmte over je. Het werk is in alle rust en bedachtzaamheid gemaakt en dat slaat over op de bezoeker. Waar je zelf achteloos aan voorbij loopt in een bos, wordt door de vries opgemerkt en op een sokkel geheven. Het doet me beseffen hoe vaak ik niet goed kijk. Of, beter gezegd dat ik wel kijk maar eigenlijk niets zie. Elke dag laat ik waarschijnlijk, op die manier, schoonheid liggen.

Wat me opviel in het museum, en zoals je aan de foto ziet, was het gelige zaallicht. Alsof de gebruikelijke tl balken waren vervangen door een soort warmwit. Niet onaangenaam maar het viel me wel direct op en dat kan niet de bedoeling zijn.

Op de zolderetage van het museum komt zijn werk bijzonder goed tot zijn recht.

Direct daarna toog ik naar de Ketelfactory, een tentoonstellingsruimte die enorm aan de weg timmert. De tentoonstelling van herman de vries heeft hier de titel ‘no thing’ meegekregen. De ruimte is helder wit en sereen ingericht. Wederom die kalmte. Hier is recenter werk van de vries te zien.

Op de eerste verdieping wordt een videoportret van herman de vries getoond. Ik kijk een half uur naar een  blote man, maar dat klopt eigenlijk wel. herman de vries leeft in en voor de natuur en dat doe je niet geloofwaardig in een maatpak!

Beide tentoonstellingen zijn te zien tot en met 18 januari 2015. Mooie voorbereiding op de Biënnale!