Weberwoche Stroom Den Haag / De Betoverde Wereld

WeberWoche is samengesteld door Bruno Listopad, in samenspraak met en op uitnodiging van Stroom Den Haag en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag en het Mondriaan Fonds

An inside gaze into the inspirations for Ryan Trecartin’s W Magazine spread 

Kunstenaars, performers, filmmakers en theoretici uit verschillende kennisgebieden en actief in uiteenlopende disciplines, geven vorm aan een veelzijdig programma waarin door middel van kunst, lezingen en performances het belang van betovering in de hedendaagse Westerse maatschappij aan de orde wordt gesteld.

Met WeberWoche start Stroom Den Haag een nieuw meerjarenprogramma dat inspeelt op het thema De Betoverde Wereld. Het uitgangspunt is het concept van ‘die Entzauberung der Welt’, de onttovering van de wereld, dat door de Duitse socioloog Max Weber werd uiteengezet in zijn Wetenschap als beroep uit 1919: 
“Door de rationalisering en intellectualisering, maar vooral door de onttovering van de wereld, bestaat het lot van onze tijd hierin dat juist de diepste en subliemste waarden uit de openbaarheid zijn verdwenen, en zich hebben teruggetrokken in een onwerelds rijk van mystiek leven of in de broederlijkheid van directe betrekkingen van individuen onder elkaar.”

Kort samengevat beschrijft Webers concept van onttovering het karakter van onze gemoderniseerde, bureaucratische samenleving, waarin wetenschappelijke verklaringen het hoogste goed zijn en onze keuzes gebaseerd zijn op rationele overwegingen. Volgens Webers overtuiging hebben mensen ontwikkelingen op gang gebracht die een eigen leven zijn gaan leiden en zich nu tegen de mens hebben gekeerd. Er is een bureaucratische ruis neergedaald over alles en iedereen, die disciplineert en mensen tot pionnen maakt.

Om een uitweg te vinden uit deze rationele dwang, grijpt Stroom de WeberWoche aan om als door een lens, te kijken naar het verleden, het heden en de toekomst, op zoek naar uitspraken en kennis die verborgen zijn, maar die naar boven kunnen komen door in een ‘betoverde staat’ te raken. Via kronkelpaden en prismatische inzichten, vol tegenspraak en discussie – als een hydra met vele sprekende koppen – proberen we door middel van de WeberWoche nieuwe inzichten te krijgen.

Voor meer informatie en het programmaschema van performances en lezingen:www.stroom.nl. Voor meer inspiratie klik hier (Weberwoche Tumblr)