Haagse kunstenares Arike Gill Vonkelt met solo-expositie

In de luwte van de tijd is tot en met 31 mei te zien in galerie Vonkel

Arike Gill (1983) studeerde in 2013 af aan de KABK in Den Haag. Naast kunstenares is zij ook doctorandus in de biologie, wat haar interesse voor de natuur en het verwelken ervan een extra dimensie geeft. Zij maakt grote tekeningen en installaties met projecties. Kleurige, bijna exotische, pasteltekeningen gecombineerd met inkt en krijt worden afgewisseld met grijze tot inktzwarte landschappen en portretten.

Glazen huis 2012

“Ik probeer de doden weer tot leven te wekken. Mensen op oude foto’s zitten gevangen in de luwte van de tijd. In mijn werk probeer ik ze te wekken uit hun diepe slaap. Ze mogen voor een klein ogenblik weer even ademen. In het kunstwerk gelden andere wetten. De tijd is geen onzichtbare waarnemer meer. In deze alternatieve werkelijkheid kan een verloren moment opeens herbeleefd worden.”

Duister Paradijs. 2013

Dromen worden slapeloze nachten – deel 1. 2013

Het licht wordt gehanteerd om de afwezigheid te onderstrepen en vergeten herinneringen op te halen. Haar inspiratie haalt ze uit oude foto’s, bijzondere verhalen, levende natuur en voorwerpen die overblijven na de dood. Vergeelde briefkaartjes, een oud handschrift; het doet je denken aan tijden die niet meer zijn, mensen die niet meer zijn.

Het lange leven van een kleine fout is een titel die de verbeelding overuren laat maken. Het werk roept melancholie op zonder op het sentiment in te spelen. Juist door veel open te laten, nodigt het werk de kijker uit om het aan te vullen met zijn gedachtes en gevoelens. Zo moest ik denken aan de gerangschikte portretten van Joodse kinderen in Purim Holiday van Christian Boltanski, hoorde ik Aan de oevers van de tijd van singer-songwriter Spinvis in mijn hoofd en dacht aan het ironische toeval van het samenvallen van mijn verjaardag en dodenherdenking en hoe dat elk jaar weer een dubbel gevoel geeft.

Hiermee bereikt Gill haar doel: de herinnering wordt tastbaar en de doden worden weer even tot leven gewekt.

Het lange leven van een kleine fout. 2014.
Enveloppen met foto’s en tekeningen. Licht installatie

Het lange leven van een kleine fout zal ook in de zomertentoonstelling van het Gemeentemuseum te zien zijn – van 28 mei tot 1 september.