THIS IS THE SCHOOL AND THE SCHOOL IS MANY THINGS

De titel “This Is The School And The School Is Many Things” is een verwijzing naar de legendarische tentoonstelling “This Is The Show And The Show Is Many Things” die Bart de Baere in 1994 in het Museum voor Schone Kunsten in Gent samenstelde. Deze expositie was bijzonder omdat Bart de Baere de kunstenaar, zijn atelier en het artistieke proces letterlijk het museum binnenliet en de tentoonstelling in het midden van dat museum liet ontvouwen en groeien. Ditmaal vindt de show plaats in de Koninklijke Academie van Den Haag en wordt het proces van ontvouwen en groeien gebruikt als metafoor voor het functioneren van een kunstacademie. Wat hierbij op de openingsavond opvalt is (nog) niet de grote dynamiek van de expositie of het onderschikte belang van auteurschap zoals dat in 1994 misschien een rol speelde, maar het versmelten van de verschillende disciplines en afdelingen. Het samenbrengen van kunstenaars en ontwerpers die verder kijken dan hun eigen vakgebied zorgt naast spannend, eigenwijs werk ook voor een expositie die één geheel vormt.

Overzicht van de expositie

Anouk van Klaveren – Vestes ad illustrandam embryogenesin hominis et mammalium abnormen fashion and product design (2013)

Nynke Koster – Coexist (2013)

Elf alumni zijn door curatoren Johan Gustavsson en Martijn Verhoeven uitgenodigd om in de KABK te exposeren. Hiervan werkt een groot deel op de grenzen van hun discipline. De modeontwerpen van Anouk van Klaveren (Textiel & Mode) toont zij op modellen die rondlopen in de ruimte en zo performers worden. Nynke Koster (Interieurarchitectuur en Meubelontwerpen) heeft voor haar project Coexist meubels gemaakt van de deuren Porta del Paradiso (1425) van Lorenzo Ghiberti. Elke student kent dit stukje kunsthistorie van de “Gipsenzaal” op de academie waar een gipsen versie van deze deuren te vinden is. Zo zoekt ze de grens op tussen herinnering, kunst en meubelstuk. Voor de video-installatie Ship of Fools heeft Vera Herr (Interactive/Media/Design) nauwkeurig naar narratief en menselijke interactie gekeken, de uitkomst is een bijzonder autonoom werk. De poster wiens inhoud wordt bepaald door wat het internet te bieden heeft, van Gilles de Brock (Grafisch ontwerpen), schurkt weer aan tegen de afdeling ArtScience.

Vera Herr – Ship of Fools (2013)

Overzicht van de expositie

Johan Pragt en Martijn Rigters – Plateau (2013)

In de achterste expositieruimte is met steigers een tweede verdieping gebouwd. Bovenop deze constructie (of is het de constructie?) is het werk van Johan Pragt en Martijn Rigters (Interieurarchitectuur en Meubelontwerpen) te vinden. Door de niveauverschillen op deze verdieping speelt de ruimte zich op verschillende hoogtes af. Je kan gezellig in de richel zitten, waardoor het plateau een soort podium wordt. Wat ook weer gewoon een vloer is waar je op kan staan, waardoor de personen die lager zitten weggestopt zitten en “minder belangrijk” lijken. Hiermee wordt met deze extra verdieping op een hele simpele manier met sociale verhoudingen en ruimtelijke keuzes gespeeld.

Femmy Otten – 3 paintings (2013)

Anouk van Klaveren – Vestes ad illustrandam embryogenesin hominis et mammalium abnormen fashion and product design (2013)

Yair Callender – Monument II (2013)

Na het zien van de expositie vraag ik me af hoe hij zich na de opening zal ontwikkelen. Het creëren van een dynamische omgeving is een van de grootste uitdagingen voor een curator (en voor een academie). De vraag is of de expositie nu echt “levend organisme” wordt,  of dat het beperkt blijft tot een speciaal programma met een paar praatjes. Dit is aan de toeschouwer om te beslissen, dus kom kijken. Neem, als je dat doet, voor 5 euro gelijk de catalogus mee waar nog veel meer alumni in vertegenwoordigd zijn.

THIS IS THE SCHOOL AND THE SCHOOL IS MANY THINGS
met Jessica de Boer, Gilles de Brock, Yair Callender, Vera Herr, Anouk van Klaveren, Nynke Koster, Femmy Otten, Willem Popelier, Johan Pragt, Martijn Rigters and Nikkie Wester.

9 OKTOBER- 1 NOVEMBER 2013
Galerie 1,2,3 van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
Openingstijden: ma – vrij 12:00u – 17:00u
Adres: Prinsessegracht 4, Den Haag

Speciaal programma: An Evening With
op 11,17 en 30 oktober en 1 november

Alumni publicatie
met Nicky Assmann, Kai Bernau, Jessica de Boer, Gilles de Brock, Yair Callender, Victor Hachmang, Charlotte’t Hart, Nicolaas Hein, Thomas Heyer, Barbara Hennequin, Vera Herr, Sarena Huizinga, Anouk van Klaveren, Nynke Koster, Vincent Kranendonk, Tom Laan, Irad Lee, Maurice Mikkers, Lotte Mostert, Matthijs Munnik, Nika Neelova, Rob van den Nieuwenhuizen, Femmy Otten, Willem Popelier,  Lieven Poutsma,  Florian van Roekel, Jan Rosseel, Isabella Rozendaal, Maarten Schenkeveld, Marleen Sleeuwits, Rik Smits, Wendy Snoek, Marloes van Son, Puck Verkade en Nikkie Wester.

Alumni publicatie

Alumni publicatie