Galerie Sophie / Hein van Liempd

De huidige culturele broedplaats Galerie Sophie aan de Paviljoensgracht was in de jaren ’60 en ’70 ook al een galerie waar o.a. Armando, Henk Peeters en Jan Schoonhoven exposeerden. Toen heette het Galerie Orez (omkering van de kunstenaarsbeweging  zero) en het had een enorme reputatie. De Happy Days tentoonstelling in het gemeentemuseum vorig jaar, bracht Galerie Orez in herinnering door onderdelen en beeldmateriaal van ‘Polka Dot Love Room’ van Yayoi Kusama te tonen (in Galerie Orez getoond in 1967).
Kortom, de broedplaats bevindt zich op rijke grond en ook nog eens naast het voormalig woonhuis van Spinoza. Over dat huis is trouwens ook nog heel wat aardigs te melden; in 1646 gebouwd in opdracht van Jan van Goyen en later verkocht aan de zoon van Jan Steen. Spinoza woonde er van 1669 tot aan zijn dood in 1677. Maar goed, dat terzijde.

Willem Speekenbrink

Op dit moment zijn er in Galerie Sophie portretfoto’s te zien in zwart wit van de Haagse kunstenaar Hein van Liempd. De meeste portretten zijn van Haagse collega’s in hun atelier. Kwinkslag aan de foto van Willem Speekenbrink is zijn T-shirt, naast kunstenaar is hij ook kapper.

Deze foto van Rachel Bacon is prachtig, ze kijkt zo geconcentreerd de camera in. Een blik die normaal is voorbehouden aan het in alle stilte werken in het atelier denk ik dan. Goed gevangen door de fotograaf.
De foto is aangekocht, niet door Rachel of haar familie vertelt Hein. Dat geldt overigens ook voor veel andere foto’s. Een goede portretfoto overstijgt een connectie met de geportretteerde, dat bewijs wordt met zeventien mooie foto’s geleverd.

Tijdens Hoogtij is de finissage van 19.00 – 23.00 uur, fiets langs het is zeer de moeite waard!

Galerie Sophie, Paviljoensgracht 70
Geopend van vrijdag – zondag, van 12.00 – 17.30 uur