Sympathiek Kunstenaarsinitiatief

Vanavond opent de nieuwe expositie van project space Parterretrap.
Dit sympathieke kunstenaarsinitiatief is opgericht door Astrid Nobel, Wieteke Heldens en Tim Breukers.
Project space Parterretrap bevindt zich in een oude jongens- en meisjesschool in de Schilderswijk en bestaat uit twee symmetrische trappenhuizen (een jongens- en een meisjestrappenhuis) met daartussen een keuken die tijdens de opening meestal dienst doet als bar. De rest van de school bestaat uit atelierruimtes, waaronder de ateliers van Astrid Nobel en Wieteke Heldens. Tim Breukers volgt de Rijksacademie in Amsterdam, de redacteur heeft hem dan ook alleen als foto op mok mogen bewonderen. Het drietal kent elkaar van postacademische opleiding DNA op de Vrije Academie, zij waren de eerste drie studenten.

Werk van Eric van der Kooij

Ze vonden het zonde dat de twee trappen nooit gebruikt werden, vooral aangezien jonge kunstenaar vaak zo hongerig zijn naar expositieruimte en besloten na eerst zelf in de trappenhuizen geëxposeerd te hebben (What’s Up) een Open Call te doen naar externe talenten.
Hieruit volgde in eerste instantie een project van Juan Cantizzani, die de geluiden zocht die van nature in het trappenhuis aanwezig waren en daarmee ging spelen. Dit resulteerde in een geluidsperformance, eind maart.

 

Schema van Cantizzani

Dit soort initiatieven (nog een voorbeeld: In Your Living Room, van studenten aan de KABK) zijn bijzonder interessant omdat de kunstenaar een podium heeft, het publiek de kans heeft om kunst in een andere, spannende context te zien zoals een trap of een huiskamer en de persoon die zichzelf als kunstenaar noch publiek beschouwt misschien door de laagdrempeligheid van een expositie in de straat toch nieuwsgierig wordt en naar binnen gluurt. Werk wordt meer onderdeel van de samenleving als een leefruimte tijdelijk in een expositieruimte kan veranderen.

Werk van Martijn Grooten

Vanaf vanavond zal de expositie from commonplace to staircase te zien zijn. Op de Open Call hebben twee jonge Haagse kunstenaars gereageerd die elkaar niet kenden en een elkaar spiegelende manier van werken hebben. Het observeren van de alledaagsheid was het enige wat ze gemeenschappelijk hadden en dat was dan ook hun uitgangspunt.
Martijn Grooten is afgelopen zomer afgestudeerd aan AKV St. Joost academie in Den Bosch en maakt vooral grote installaties. Eric van der Kooij is afgestudeerd aan de Academie Minerva Groningen, waarvan een half jaar in New York. Daarna heeft hij twee jaar de Nieuwe Academie in Den Haag gevolgd (een postacademische instelling).

Werk van Eric van der Kooij

Project space Parterretrap
Stortenbekerstraat 205, Den Haag.

De opening is vanavond vanaf 19:00
De finissage 31 mei vanaf 19:00.
Tussendoor geopend op afspraak via projectspaceparterretrap@gmail.com