Verslag symposium Wander Wonders #1

Curator van Wander Puck Verkade heet iedereen welkom bij het symposium Wander Wonders #1 en licht de plannen van de nieuwe artist in residency organisatie toe. Uit de diverse bijdragen aan het symposium blijkt dat er veel verschillende modellen zijn voor artist in residency programma’s en dat er ook nog veel te onderzoeken valt. In het komende jaar oriënteert Wander zich op verschillende invullingen van het programma, om uiteindelijk tot een model te komen dat het beste past bij de ambities en mogelijkheden van Wander.

Luuk Nouwen, artistiek leider van het in Genk gevestigde FLACC vertelt over zijn ervaringen met het leiden van een AiR. Bij FLACC kunnen internationale kunstenaars gebruik maken van uitgebreide technische faciliteiten en zijn de wensen van de kunstenaar het uitgangspunt.

Todd Lester voor een van zijn “mindmaps”, waarin hij zijn plannen voor een project met de naam Lanchonette uit de doeken doet. Op de foto is een stukje van Sao Paolo te zien, de stad waar Lanchonette over vijf jaar zal worden gelanceerd. Onder andere door middel van het opkopen van eettentjes en het plaatsen van kunstenaars, wordt er weerstand geboden tegen de agressieve stadsvernieuwing in Sao Paolo.

Anat Litwin is de oprichter van HomeBase, wat begon met één pand in New York en inmiddels is uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie met diverse panden. Hier laat zij haar inspiratiebronnen zien om zich te verdiepen in het idee van thuis: haar moeder en oma.

Bas Kools gaat tijdens zijn lezing dieper in op de vraag hoe er een houdbaar organisatiemodel voor HomeBase in Berlijn gevormd kan worden. HomeBase LAB zoekt naar manieren om kunstenaars een rol te laten spelen in het sociale klimaat in de directe omgeving van HomeBase.

Moderator Jantine Wijnja stelt vragen aan Bas Kools en Anat Litwin van HomeBase. HomeBase is een artist in residency organisatie die is gevestigd in New York en Berlijn en binnenkort ook in Jeruzalem. HomeBase onderzoekt de betekenis van het begrip “thuis” en hecht veel waarde aan maatschappelijke betrokkenheid.

Ahmet Ögüt presenteert zijn project The Silent University. Tijdens zijn verblijf als artist in residency bij het Tate en de Delfina Foundation in Londen, richtte hij dit kennisplatform voor vluchtelingen en asielzoekers op.


Hamid El Kanbouhi vertelt over zijn ervaringen bij Het Vijfde Seizoen. Het Vijfde Seizoen biedt kunstenaars de mogelijkheid om 3 maanden in een paviljoen op een landgoed van een psychiatrisch instituut te werken. Een voorwaarde voor deelname is dat de kunstenaar samenwerkt met de patiënten/cliënten die in het instituut verblijven.

Janwillem Schrofer heeft zeer veel ervaring met residency’s. Zijn conclusie is dat de verwachtingen van de kunstenaars vaak niet overeenkomen met die van de hosts. Hij heeft zijn kennis in een “checklist” verwerkt om deze verwachtingen in kaart te brengen en een weloverwogen programma te bieden. Aan de hand van een aantal vragen aan de vertegenwoordigers van de verschillende AiR’s laat hij zien hoe zijn checklist kan worden toegepast en hoe divers de antwoorden zijn.