Lees dit boek niet!

Wander is een nieuwe Artist-in-Residence organisatie in Den Haag. December jl. werkten ze samen met The Naked en waren er  drie residerende gasten: Anica Vucetic uit Servië, Kriss Salman uit Letland en Janek Simon uit Polen. Elke kunstenaar kreeg de mogelijkheid een kleinschalig evenement te organiseren. Kriss hield een avond over ‘Het boek dat je niet moet lezen’.

Kriss is een Letse kunstenaar die het interessant vindt om te onderzoeken hoe kunstenaars hier rondkomen. Hij heeft lang in de reclamewereld gewerkt en noemde zijn kunstenaarspraktijk een hobby. Deze provocatie werkte, al beschouwt Kriss zichzelf inmiddels als kunstenaar met bijbanen.

Op deze avond die heel toepasselijk in café De Bieb werd gehouden kwamen ongeveer 20 mensen af om een pleidooi te houden een bepaald boek vooral niet te lezen.

Jegens en Tevens noteerde alle boektitels en een (steekhoudend?, overtuigend?) argument.

‘Losing the head’ van Philip K. Dick omdat:
Als je de achterflap leest, heb je het boek gelezen

Alle boeken van Herman Koch want: hij wil de donkere kant van de mens laten zien, kom eens met iets nieuws man!

Kunstenaar Johan Gustafsson raadt het lezen van zijn eigen boek af. Maar op zijn persoonlijke website verzoekt hij je vriendelijk dit boek te kopen. Hij vindt het boek slecht gedrukt. Waarvan akte.

‘ Blinde wilg, slapende vrouw’ van Haruki Murakami want de schrijver is te zeker van wat hij schrijft. Als lezer mag je niet zelf nadenken.

‘ Suezkade’ van Jan Siebelink vanwege diens snobistische schrijfstijl

‘The fashion of architecture’ van Bradley Quinn. De beste man vergelijkt alleen maar en geeft geen nieuwe informatie.

‘De Toverberg’ van Thomas Mann, niet om doorheen te komen. Het barst van de trivia.

‘7 Types of Ambiguity’ van William Epson. Onduidelijk wat die 7 types zijn dus lees hem niet maar zet dit boek wel in je boekenkast.

 

Alle reisgidsen want we moeten vooral aan elkaar gaan vertellen waar we heen moeten en niet steeds veel geld uitgeven aan zulke boeken.

Conceptual art for dummies. Want o o wat grappig, alle bladzijden zijn leeg.

 

Lees nooit twee boeken van John Grisham achter elkaar. Hij schrijft volgens een formule en hoewel ik van het genre hou moet ik het met mate tot me nemen.

‘Joe Speedboot’ van Tommy Wieringa. Ik kocht dit boek vanwege de foto van de auteur. Mijn verwachtingen waren heel anders. Koop nooit een boek op basis van de auteursfoto!