< Terug

UHM

In het begin van het jaar stond op deze site plotseling een stukje over een nieuw kunstenaarsinitiatief, UHM geheten, dat op donderdag de twaalfde zou met een avond met kunst, performances, muziek en dans, Interdisciplinair dus.

Het initiatief is gevestigd aan de Jan Hendrikstraat in het pand waarin voorheen het Haags Sleutelhuis gevestigd was. Bij veel Hagenaars was deze zaak bekend, omdat ze hun daar sleutels lieten kopiëren of een nieuw cilinderslot kwamen kopen. Ik kende de zaak en was verbaasd over de  transformatie: de winkel was helemaal kaal gestript en bij verder onderzoek bleek een enorme onderkeldering aanwezig waar door het initiatief gebruik van gemaakt is.

Je vraagt je wel af hoe dansers in een dergelijke situatie kunnen werken, maar ik was te laat om dat te kunnen zien. Dit initiatief, dat zich met een mooi logo en heel idealistisch met ronkende termen in de publiciteit doet kennen, wil in deze ruimtes tentoonstellen en ook gelegenheid geven om er te werken waarbij de  creatieve processen te volgen moeten zijn.

Ik kon me niet eerder dan 10.30 uur naar de opening begeven en ik heb me dan ook alleen met de beeldende kunst bezig gehouden. In de bovenruimte is werk opgehangen van Harald de Bree die genoegzaam bekend is in Den Haag. Van hem hingen twee werken in een omlijsting die als een doos werkt, waardoor twee- en kleine driedimensionale elementen mooi samen komen. De Bree heeft wat met presentatievormen geëxperimenteerd en in deze “dozen” komen zijn samengestelde werken wel mooi tot hun recht.

Beneden, in de kelders van UHM, is werk te zien van Paul Bruininckx, een Haagse kunstenaar die zich al aardig bewogen heeft in de beeldende wereld. In een van de ruimtes laat hij een installatie zien en in een kleinere ruimte vertoont hij een video die me onmiddellijk aan het werk van Frans Zwartjes doet denken. Het verbaast me ook niet dat  de kunstenaar de Film Klas aan de Vrije Academie heeft gevolgd waar hij ook een jaar aan het DNA-programma heeft mee gedaan. De twee installatie in de kelderruimte met beelden vind ik geslaagd: een verzameling speelse vormen die in de slecht verlichte ruimte een spookachtig claustrofobisch effect geven.

Door de ligging in het centrum van de stad en de ruimtes is UHM een interessant initiatief waarvan ik hoop dat ze hun idealen gaan waar maken.

Ik ben benieuwd hoe het zich ontwikkelt en zal de volgende keer proberen eerder aanwezig zijn. Het Haags Sleutelhuis kunt u overigens tegenwoordig op Zichtenburg vinden.

Afbeeldingen:

Overblijfselen dansperformance Theatergroep Tekkel in een speciale samenwerking met “Wildlife”

Video Paul Bruijninckx (zie ook onderstaande link)

claustrofobische ruimte met neo-moderne beelden van Paul Bruijninckx

Werk Harold de Bree over nummerstations, naar ik aanneem

Harold de Bree: doos met bruggen

De voormalige winkelruimte met constructivistische elementen


http://paulbruijninckx.info/cv

http://unitedhomonymmovement.wordpress.com/about-2/

http://www.paulbruijninckx.info/

 

Kees Koomen

 1. Beste Heer Koomen,
  hartelijk dank voor het bezoeken van de expositie en het bespreken ervan op deze web site. Ik wil U er op wijzen dat de zwarte dansvloer met tissues geen werk van mij is. Dit zijn de overgebleven “props” van de dans performance die U helaas heeft moeten missen. Een zeer interessante performance over een machtsstrijd tussen twee vrouwen.(maar waar ik alleen als toeschouwer iets mee te maken heb gehad) Zou ik U mogen vragen dit op de web site aan te passen? Uit eerbied voor de makers van deze performance lijkt me dat “zoals het hoort”. U bij voorbaat dankend voor deze aanpassing, groet U vriendelijk, Paul Bruijninckx

 2. Afbeelding 1.
  Theatergroep Tekkel in een speciale samenwerking met “Wildlife”

 3. Beste Paul,

  sorry voor deze fout, da’s slordig. Ik zal de redacteur vragen eea aan te passen. Zo klopt het beeld van jouw werk ook beter.

  sans rancune hoop ik, hg
  Kees

 4. Beste Kees,
  volledig zonder rancune,
  absoluut geen probleem,
  bedankt voor de snelle corectie!
  Vr. Gr.
  Paul

 5. Begrijp ik nu uit bovenstaande correspondentie dat Kees een zootje troep aangezien heeft voor Kunst?
  Da’s niet slordig maar wat anders, en het beeld klopt nu ook wat beter!

REAGEER